fbpx

Goed nieuws. De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt nog niet afgeschaft maar voortgezet tot 1 januari 2023. Dit betekent dat eigenaren van zonnepanelen tot die tijd de opgewekte stroom mogen blijven salderen met de verbruikte stroom. Deze regeling is aantrekkelijk omdat de stroom vaak op een moment wordt opgewekt waarop stroom goedkoop is (zomer, veel zon). Door de saldering krijgt men dus eigenlijk een te hoge prijs voor de opgewekte stroom.

Geleidelijke afbouw. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Hierdoor wordt voor eigenaren die al zonnepanelen hebben of deze de komende jaren nog gaan aanschaffen, een gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar verwacht. Vanaf 2031 wordt de regeling volledig afgeschaft en ontvangt de eigenaar van de zonnepanelen voor de opgewekte stroom een marktconforme (dus waarschijnlijk lagere) vergoeding van zijn energieleverancier. Het kabinet verwacht dat het door de technologische ontwikkeling van panelen ook zonder salderingsregeling interessant zal blijven om te investeren in zonne-energie.

Slimme meter. Netbeheerders zijn verplicht om voor 2023 ieder huis te voorzien van een meter met dubbel telwerk (slimme meter). Daarmee kan levering en teruglevering van stroom afzonderlijk worden gemeten. De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt nog voortgezet tot 1 januari 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Het is dan verplicht om een slimme meter te hebben.

Bron: Tipsenadvies-vastgoed.nl